2.2.08

Asjalik ajaviide

Michael Clayton on vaadatav põnevik, mis näitab meile George Clooney't veidi ootamatus valguses. Keskealine võlgades siplev luuser ei peaks ilueedist Clooney roll olema. Aga loomulikult on ta fantastiline, süngelt usutav. Lugu ise ehk nii usutav pole, aga haarab kaasa nagu niuhti.
Peategelane Clayton töötab probleemide lahendajana tohutus õigusbüroos. Kahjuks ei suuda ta kuidagi korda seada oma elu. Tüüpiline olukord muidugi. Büroo bossi kehastav Sydney Pollack on muuseas rõõm silmale nagu alati. Aga põhimõtteliselt on see ühe mehe film. Nukker Clooney veedab kõik kaks tundi mustas ülikonnas ja on algusest lõpuni liikvel.
Filmis on ka pisuke roheline viide. Claytoni ja co kliendiks on suur pestitsiide valmistav firma, mille kapis peitub väga õudne luukere. Luukere avalikkuse ette toomine pole esialgu Claytoni eesmärgiks. Hoopis vastupidi. Kui vaid kallis klient juriste ennast kimbutama ei hakkaks.
Uskumatu mõelda, et juba ligemale 15 aastat on möödunud sellest kui meie kinodesse hakkasid jõudma värsked Hollywoodi filmid. Üks esimesi oli võrratu põnevik Firma Tom Cruise'iga peaosas, mida toona südamest nautisin. Paralleel Firma ja Michael Claytoni vahel tuli minu mõtetesse eile õhtul kinost lahkudes. Teema ju veidi sarnane ja intensiivset, järelejätmatut pinget on mõlemas õhus esimestest kaadritest viimasteni.
Ma ei ole eriti kursis, on's Michael Clayton Oscari kandidaatide seas favoriit või mitte. Ühe kujukese võiks filmile küll anda. Filmilindi kokkulõikaja vääriks ehk seda kõige rohkem. Kummardan. Michael Clayton on asjalik ajaviide.

Kommentaare ei ole: