9.3.09

Peapiiskop on roheline sotsialist

Rowan Williams saadab pilgu taeva poole ja deklareerib: "On saanud selgeks, et fossiilkütuste tarbimisel põhinev elustiil vähendab võimalusi inimkonna pikaajaliseks õitsenguks. Küsimus on keskkonnale tehtavas kahjus - rääkimata erinevatest poliitilistest lõksudest, mis on seotud nafta tootmise ja turustamisega maailmas, viimasest tulenevalt konfliktide ja regionaalse stabiilsuse kadumisega". Või teisal: "Halvasti ehk liiga nõrgalt reguleeritud turul ei jälgi keegi tegelike rahavoogude nappust. Selline jälgimise puudumine on eriti atraktiivne kui poliitikud keskenduvad valituks saamise nimel inimeste tarbimisvõimaluste kasvatamisele."
Williams räägib veel töötajate sotsiaalsete õiguste kaitsest, rahvusvaheliste hiidkorporatsioonide monopoolse seisundi vastaste seaduste karmistamisest ja nn vana kapitalismi tagasitulekust, kus lisaks tuludele oleksid ka riskid omavahel solidaarselt jagatud.
On ühiskondi, kus vaimulik ei pelga olla arvamusliider ja väljendada tüüpilise kirikumehe jaoks õige radikaalseid seisukohti.

Kommentaare ei ole: