18.11.13

Pöff 2013: Grigris

Grigris on Tšaadi noormees, kellele meeldib ööklubides tantsida. Ta on selles tõesti meisterlik, publiku lemmik. Ja seda hoolimata vigasest jalast, mis tal normaalselt kõndida ei luba. Paraku ei maksta klubis tantsimise eest eriti raha. Tšaad on vaene, hurtsikute maa. Grigrise kasuisa püüab ühes sellises rätsepatöö ja fotograafiaga hinge sees hoida, kuid jääb peagi haigeks ja perekonnale langevad kaela tema tohutud ravikulud. Sotsiaalvõrgustik puudub sootuks.
Nii pole Grigrisel muud valikut kui hakata tegelema põrandaaluse kütuseäriga, mis seisneb selles, et üle jõe tuuakse naaberriigist illegaalselt bensiini ja äritakse see seejärel vaheltkasuga maha. Grigris on vahva suhtlemisaldis noormees, kuid äri on karm ja seda juhtiv tüüp juba vigu ei andesta. Jääb mulje, et too veetlev ärikas hoiab kogukonda oma raudses haardes. Sa kas töötad tema heaks või vireled niisama.
Muidugi ei puudu filmist ka armulugu. Grigris armub ülepeakaela kohalikku neidu, kes igateb modellikarjäärist. Aga töötab paraku prostituudina. Kõik kokku üsna lootuseta lugu. Kui Grigris otsustab juhtärika eest veel ka bensiini varastada, et kasuisa ja iseenda võlad tasuda, läheb asi hoopis hulluks. Kas on kusagile vältimatu kättemaksu eest põgeneda? Grigris vähemalt üritab ja tal õnnestub isegi oma tüdruk kaasa võtta.
Seda aafriklaste ja prantslaste ühisfilmi pole väga lihtne vaadata. Taustu ei avata ja Grigrise loo tagamaad jäävad selgusetuks. Aga olgu ta siis lihtsalt ühe õnnetu olevuse katse oma varjust üle hüpata. Päris julge katse, peab tõdema.
http://en.wikipedia.org/wiki/GriGris

Kommentaare ei ole: