22.11.13

Pöff 2013: Patu puudutus

Kummaline Hiina film, mida näidati väga vihmase päeva hilisõhtul. Väsinud ja tüdinenuna tundus see lugu eemaletõukav, kuigi põhimõtteliselt oli ta omapäraselt ülesehitatud ja vajaks võib-olla põhjalikumat analüüsi.
Hiina on veider riik. Riigikommunism kogu oma bürokraatliku aparaadi ja parteilise juhtimisega on kombineeritud totaalse turumajanduse ja täiesti läänemaise mammona kummardamisega. Pole imestada, et kodanike jaoks võib selline süsteem tunduda täiesti skisofreenilisena. Kui inimesi on nii palju nagu Hiinas, on päris selge, et võitlus pudrumägede tippu jõudmiseks on erakordselt jõhker.
"Patu puudutus" näitab inimesi, kellel läheb kops totaalselt üle maksa. Kes otsib õiglust, kes põnevust, kes väljapääsu. Vahendid on äärmuslikud, kättemaks julm, veri lendab. Film koosneb tegelikult lühilugudest, millest igaüks keskendub inimese katsele oma elus midagi muuta. Õige kiiresti saab selgeks, et muutus on lootusetu. Ja siis valib iga tegelane äärmusliku lahenduse.
Võiks ju öelda, et see, mis "Patu puudutuses" toimub, on puhas hullus. Aga võib-olla Hiina kontekstis on need ainsad lahendused. Eetilisi ja moraalseid valikuid teha on sellises ühiskonnas ülikeeruline.
Njah, filosofeerida võib nii ja naa. See film ei ole parim meelelahutus ja ei kõlba vaadata väsinuna hilisel õhtutunnil. Nii palju on vähemasti selge.
http://2013.poff.ee/est/filmid/programmid.p/17-valitud-teost/patu-puudutus

Kommentaare ei ole: