20.11.13

Pöff 2013: Nebraska

Võluv mustvalge film teistsugusest Ameerikast. Peaosas on selles Alexander Payne'i vändatud loos Bruce Dern, keda mäletan paljudest lapsepõlves Soome telekast nähtud filmidest ja kes toona mulle tohutult meeldis. Dern mängis tihti negatiivseid või siis veidi ekstsentrilisi tüüpe. Täna on härrasmees lähenemas kaheksakümnele, kuid oskused on alles, pilk ja hääl endised.
Nebraskas mängib Dern seniilsevõitu vanameest, kes usub siiralt, et on võitnud mingi loteriiga miljon dollarit. Ajanud oma näägutava abikaasa ja pojad poolhulluks, võtab noorem poeg lõpuks kätte ja sõidutab isa vanasse koduosariiki Nebraskasse. Miljon dollarit on tühipaljas unistus, kuid kodulinn, sugulased ja tuttavad on alles. Suurem osa filmi karakteritest on vanad ja kangekaelsed inimesed, sellised, kes võivad andestada, kuid ei unusta. Bruce Derni Woody on nende hulgas nii armsalt teistsugune: tahumatu, aga loomult pehme. Vana mehe elu viimane reis ei suju kaugeltki viperusteta, kuid tundub, et lõpuks saavutab ta kõik, mida lootis.
Hea meel, et Bruce Dern sai veel ühe suure rolli ja et ta selle nii vägevalt välja kannab. Cannesi filmifestivali parima näitleja auhind on selle tunnistuseks.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nebraska_(film)

Kommentaare ei ole: