21.6.12

Rakveres, Ukrainas, Poolas

Suveteatriga on juba aastaid sellised lood, et meie valikusse mahuvad peamiselt Eesti kultuuriajalugu puudutavad tükid. Nii olen korduvalt käinud Viinistus, eelmisel suvel Jänedal ja Tammsaare mail ning eile Rakveres. "Noor Eesti".
Tegelikult peaks tüki nimi olema ju "Siuru", sest sellesamuse rühmituse loomisest seal laval kõneldakse. "Noor Eesti" on vaid meenutus. Mängupaigaks on Rakveres valitud kena teatrihoone tagune järveäärne park. Ja kirjanduslugu äratatakse seal päris armsalt kolmeks tunniks ellu. Semper, Visnapuu, Gailit, Under, Adson, Tuglas ja Laikmaa on kõik üpris usutavad ja Rakvere näitlejate poolt vahvalt üles korjatud. Mõni näitleja muidugi väga oma rolli välja ei mängi. Aga nii on see alati. Rakveres paistab siiski olevat mitmekülgselt andekas trupp.
Tavapäraste pisikeste ebameeldivuste nagu kõva pingi, vilu õhtu ja sääskede mured unustad teise vaatuse ajal sootuks. Nimelt ärkab lavastus just siis päriselt ellu. Dialoogid on vaimukad ja luulet esitatakse suure andumusega. Väga ei mõista, miks oli vaja tükki siduda eesootava ränga tulevikuga ja mis mõte on lõpus sisse toodud poisikesel, kes peaks olema väike Uku Masing. Aga ega täiuslik see elamus ju saanudki olla. Vähemalt süstis minusse soovi kirjandusajalugu üle lugeda. Ja see on ütlemata tore.
Etendus lõppes 23.43, mis on veidi hilja. Vaja ju siia pealinna veel tagasi jõuda ja hommikul varakult taas tööle. Aga säherdused väsitavad suveõhtud meeldivad mulle siiski palju enam kui need, mille lihtsalt teleka ees veedan.
Teleka peamine teema on praegu muidugi jalgpalli EM Ukrainas ja Poolas. Alagrupimängud on nüüd läbi, suur hulk lemmikuid üsna oodatult välja langenud ja kaasa elada veel vaid Inglismaale. Mis on masohhismi meistriklass nagu ma 30 aasta jooksul väga hästi selgeks saanud.
Aga jalgpall on sellel turniiril olnud suurepärane. Tundub, et jälle julgetakse rünnata. Ja ei ole sellist ühest mängustiili, mida enamik tiime eelistaks. Igaüks mängib ikka väga omamoodi, otsib võidusadamasse jõudmiseks unikaalseid lahendusi.
Eks ole näha, mis lõpuks saab. Saksamaa - Hispaania finaal on endiselt kõige tõenäolisem lahendus, aga ehk läheb teisiti. Tegelikult on kõigil kaheksal meeskonnal veel täiesti arvestatav võimalus.

Kommentaare ei ole: