21.1.08

Miss Universum 1929

Eile õhtul olin just magama sättimas, kui sattusin Soome kanalilt dokumentaali vaatama. Film kõneles Lisl Goldarbeiterist, Austria-Ungari juudi soost tütarlapsest, kes 1929. maailma kõige kaunimaks naiseks krooniti. Huvitaval kombel alustab Wikipedia Miss Universumist rääkides alles aastast 1951. Kuigi sama nimega võistlusi peeti ennegi sõda. Ning Lislile on seal vaid umbmäärane viide: temast pole kuigi palju teada.
Lisl sündis 1909. aastal Austria-Ungari keisririigi pealinnas Viinis, samal aastal kui Ungaris Szegedis tüdruku kauge sugulane ja hilisem suurim austaja Marci Tencser. 20 aastat hiljem oli Marci oma filmikaameraga Viinis ning jäädvustas "maailma läbi aegade kõige kaunima naise" ilu. Juhuslikult lehetoimetusse saadetud foto viis Miss Austria tiitlini. Lisl sai tuntud terves riigis ning varsti krooniti ta Texases Miss Universumiks.
Hollywoodi pakkumistest hoolimata sõitis Lisl tagasi kodumaale ning andis kogu auhinnaraha oma vanematele. Ning abiellus peagi, Marci õuduseks, lipsutöösturite suguvõsa mängurist võsuga, kellele kuulus Austria kõige ilusam auto. Üksikute õnneaastate järel pöördus maailm pea peale. Austria riik kadus, rikkurid põgenesid ülepeakaela, Lisl koos emaga jäi sugulaste juurde Szegedi, Marci viidi sõjavangina Venemaale.
Kuid muinasjutul oli varuks ilus lõpp. Aastal 1949 40-aastastena Lisl ja Marci abiellusid siiski ning elasid Ungaris koos pea 50 aastat. See, millest Marci juba üle 20 aasta oli unistanud, sai ikkagi teoks.
Kõlab seebika moodi, aga filmikaadrid sõjaeelsest Viinist tundusid nii ahvatlevad, et vaatasin seda lugu tohutu innuga. Eks ma olengi omamoodi maailmasõdade vahelise aja fänn. Need aastad tunduvad nii kummaliselt ligitõmbavad. Midagi selles algul nii lootusrikkas ajastus, mis hiljem õuduseks pööras, meeldib mulle.
Lisli lugu vanades fotodes ning paljuski Marci vändatud amatöörfilmides on lummav. Sest ega Marci ju ei valetanud: Lisl oli silmipimestavalt kena neiu.

Kommentaare ei ole: