2.12.13

Pöff 2013: Mu armas pipramaa

Vaimustav lugu Iraagi Kurdistanist, mis sisuliselt iseseisev. Tegevus oli viidud üsna Saddami kukutamise järgsesse aega kui uus riigivõim end veel kuigi kindlana ei tundnud. Peategalane Balam on endine võitleja, kes tsiviilelust suuremat ei hooli. Ta on säherdune vesternite üksik ratsanik - tahab tegutseda omaette, oma reegleid järgides. Pereklannidel baseeruvas riigis pole see sugugi lihtne.
Nii sõidab linnaelus pettunud Balam riigi äärealadele, kus on kombeks riigivõimu esindajad kiiresti kõrvaldada. Aga Balami näol on kohalikul klannipealikul tegemist hoopis teist masti vastasega.
Peategelane pole siiski päris üksi. Tema asešerifiks saab juba hulga ülemusi matnud ettevaatlik mees, kes välisel vaatlusel on puhas Sasha Baron Coheni Borat. Ja armastusliini pole sugugi kõrvale jäetud. Filmi teiseks peategelaseks saab noor kooliõpetajanna Govendi, Kurdistani kohta haruldaselt iseteadlik ja iseseisev naine. Et kaks omapäist rändajat Govendi ja Balam omavahel klapivad, pole niisiis eriline üllatus.
Lugu on parajalt naljakas, täis pikitud spagetivesternitest tuttavaid detaile. Igal mehel on relv ja naised ei oma sõnaõigust. Vähemalt kuni Govendi saabumiseni. Vastasseis riigiesindaja ja klanni vahel saab tähendada vaid paratamatut arveteõiendamist. Ja hang-trummi muusika, mida noore õpetajanna (ja tegelikult ka näitlejanna Golshifteh Farahani) esituses kuulda saab, on lummav.
http://2013.poff.ee/est/filmid/programmid.p/panoraam-1/mu-armas-pipramaa

Kommentaare ei ole: