31.12.07

Minu muusika 2007

Mis mulle kõrva jäi ja mida sullegi soovitada julgen. Ei ütle, et on parimad või suurimad või tähtsamad, sest neid mina reeglina ei kuule.
Lisan ka myspace'i või selle puudumisel mõne muu lingi kiireks esmatutvuseks.

Aasta albumid:

Maria McKee "Late December"
http://www.mariamckee.com/

Oma lemmiklauljatari naudin igasuguse valehäbita. Maria laulud on värsked ja uhkelt suurelised. Tipphetkeks on Power On, Little Star, mis deklareerib täieliku enesestmõistetavusega, et olgu see elu nii põrgu kui tahes, pole see veel mingi põhjus seismajäämiseks.

Joan Armatrading "Into The Blues"
http://www.myspace.com/joanarmatradingmusic

Joan läheneb bluusile keskealise Inglise daami vaatenurgast. Ehkki kitarr võib nutta kuipalju tahes, ei ole laulud tihti kuigi klassikalised bluusipalad. "Play the Blues" ütleb: baby when you sing the blues, i take all my clothes off for you. Tohutu rõõmuga tehtud plaat, mis paratamatult ka kuulajasse tungib.

Robert Plant & Alison Krauss "Raising Sand"
http://www.myspace.com/officialrobertplantalisonkrauss

Kokkupuude tavaliste parimate loeteludega. Aga tõesõna meistriteos. Ei tunnista piire. Õhku ja vabadust ja ajatust. Eelkõige on see kahe laulja ettearvamatu kohtumine.

Great Lake Swimmers "Ongiara"
http://www.myspace.com/greatlakeswimmers

Minu aasta kõige armsam plaat. Tony Dekkeri laulud viivad mind avarale väljale soojal kevadpäeval - ees pole ainsatki takistust, mõttes ühtegi muret.

Po' Girl "Home To You"
http://www.myspace.com/pogirls

Neli tütarlast Kanadast. Vist jälle õnnetundega südames tehtud plaat. Mitmekülgne. Aitab halba tuju hoida või seda ära ajada. Olenevalt tahtmisest.

Aasta laulud:

Seth Lakeman "1643"
http://www.myspace.com/sethlakeman

Aastast 2006, aga selle sügise avastus. Seth ühendab ajaloolised lood ja tänapäevase saundi ning laulab lihtsalt fantastiliselt. 1643. aastal toimus Plymouthis lahing kuninga väe ja parlamendi pooldajate vahel, mis tagas Inglismaa tuleviku parlamentaarse riigina.

Justin Rutledge "The Suffering of Pepe O'Malley (pt. IV)"
http://www.myspace.com/justinrutledge

Justin tuleb Kanadast ja teeb imeilusat, mahedat muusikat. See laul on teistest veidi erinev, tuues silme ette tolmused vesternid ja ammukadunud, lihtsama maailma.

Roisin Murphy "Let Me Know"
http://www.myspace.com/roisinmurphy

Ma ei tea, mis mind Roisini plaati hankima pani. Aeg-ajalt tabav igatsus pop-muusika järgi? Aga mõni asi päris meeldib. "Let Me Know" viib mõtted sellele, kuidas võiks ennast tunda noor, vaba ja ihaldusväärne inimene. Pagana hästi vist, heal päeval. Omad kogemused ses suhtes paraku puuduvad.

Ry Cooder "Three Chords and The Truth"
http://www.nonesuch.com/mynameisbuddy/

Vana hea Ry avaldas veidra plaadi punase (nii värvilt kui poliitilistelt vaadetelt) kassi seiklustest depressiooniaegses Ameerikas. Kaudne, aga karm kriitika praeguste võimumeeste suhtes. Selles laulus kuuleme palju Ry geniaalset kitarrimängu ja tema alatist kaaslast Jim Keltneri trummidel. Ebatasase albumi tipphetk.

JJ Cale & Eric Clapton "Ride The River"
http://www.rosebudus.com/cale/

JJ rändab jälle jõelaeval mööda aegu ja inimesi. Kuidas saab sellist laulu mitte armastada?

The Shins "Turn On Me"
http://www.myspace.com/theshins

Shins hakkas mulle juba aastaid tagasi meeldima. Nüüd on nad (paraku) juba masside lemmikud. Aga mis siis ikka. Meisterlik pop-muusika on ikka meisterlik pop-muusika.

Martin Simpson "Never Any Good"
http://www.martinsimpson.com/

Martini avastasin BBC Raadio 2 folgisaadet kuulates. See laul on tõeline meistriteos, milles Martin kirjeldab oma 1899. aastal sündinud isa värvikat elu. Kate Rusby hääl teeb naudingust täieliku.

John Fogerty "Longshot"
http://www.myspace.com/johnfogerty

Johni uusim on vanale fännile tõeline maiuspala. Mees on ägedalt heas vormis. Hoidke alt, sõjaõhutajad! Viimane lugu klassikalisest luuseri õnnest pakub mulle suurima elamuse. Kui vaid Cosmo veel taustal trumme lööks...

Lavender Diamond "Oh No"
http://www.myspace.com/lavenderdiamond

Omapärast hipimusa ja hipimõtteviisi 21. sajandi Californiast. Sellesse laulu armusin esimesest silmapilgust. Väidetavalt on ta kirjutatud 20. märtsil 2003: päeval, mil esimesed ameeriklaste pommid langesid Bagdadile.

Wir Sind Helden "(Ode) an die Arbeit"
http://www.myspace.com/wirsindhelden

Toreda Saksa bändi uusima plaadi avalaul. Nagu nimigi ütleb: ood tööle. Njah - töö on ju tore, peab ta vaid nii jube vara hommikul peale hakkama...

Cowboy Junkies "My Little Basquiat"
http://www.myspace.com/cowboyjunkies

Vanad lemmikud Margo ja Michael Timmins jätkavad mu suureks rõõmuks. See laul on kaunis vaade laste tulevikule.

El Sueno de Morfeo "Mi columna de opinion"
http://www.elsuenodemorfeo.com/

Päikeselist Hispaania poppi Madriidi-reisi meenutamas. una chica normal.

Bruce Springsteen & The E-Street Band "Livin' In The Future"
http://www.sonymusic.com/artists/BruceSpringsteen/news/index.html

Plaadikaanel on Bruce üksi, aga kangelaseks on bänd. Taas vanas tuttavas koosseisus. Selles laulus kuuleme kõiki - Maxi trummidest Clarence'i surematu saksini.

Justin Currie "If I Ever Loved You"
http://www.myspace.com/justincurrie

Del Amitri kunagise laulja plaat on kole nutune lugu. See õnnetu armastuse laul on teistest ilusam ja kompaktsem. Nukraks silmapilguks.

Corey Harris "No Peace For The Wicked"
http://www.myspace.com/coreyharrismusic

Aasta reggae-üllatus Ameerika bluusimehelt. See laul on tore pahamanamine: halb ei leia kunagi asu. Lõpus Jamaika räppi.

Po' Girl "So Lazy"

Suvise laiskvorsti laul. Algab päikeselõõsas linnast ja lõpeb jalutuskäiguga armsa juurde. I'll be so lazy all today...

Great Lake Swimmers "Changing Colours"

Inimesed muudavad värve nagu aastaajadki. Mõnikord peame sellega leppima. Kui peaksin valima aasta laulu, siis siin ta oleks.

Kommentaare ei ole: