25.6.09

Labast päeva!

Jaaniaegsed soojad päevad Palangas olid imemõnusad. Jalutad mööda pikka muuli, kõrvus Leedu pühapäevakalurite mõtted: Hitler oli narkomaan, Kennedy oli narkomaan, mis seal vahet on? Nad püüavad seal muuseas tuulehauge. Või siis ostad 69 sendiga terve suure saia, lähed mõisaparki ja söödad kümnetele partidele, kes lähemalt ja kaugemalt kohale liuglevad. Sai on viie minutiga mutiauku kadunud. Nii kiiresti, et aeglase mõtlemisega luigepaar jääb hoopis ilma.
Ikka oli palju arutamist, kuidas asjad vanasti olid. Kus ikkagi sai kaugekõnesid võetud? Kus asus muusikakassete müünud putka? Kuhu on kadunud turul olnud veesilm, kus maasikad puhtaks annaks küürida?
Basanaviciuse baarid, trahtrid, kohvikud ja stiikhausid saab kahe päevaga põhjalikult läbi käidud. Milline Leedu õlu on kõige parem? Vastus: Kirde-Leedu väikeses Utena linnas toodetav Utenos. Mahe ja mõnusa järelmaitsega. Palju ei jää alla Klaipeda Svyturys - loomulikult kohalik valitsev bränd. Klaipedasse ei ole ju rohkem kui 20 kilomeetrit. Sellise paremat sorti eestimaise vääriline. Panevežyse Kalnapilis on pigem kehvem eestimaine. Ja Vene päritolu Baltika on päris väärtusetu.
Eraldi äramärkimist väärib Vilkmergesi kali. Nagu lapsepõlves suurest kaljavaadist -ausõna!
Põhiosa ajast veedamegi justkui kohustuslikult Basanaviciusel. Kõik kes on kõik Palangas liiguvad seal. Muuhulgas ka arvukad eestlased. Ühel õhtul satume ühe valjuhäälse noortekamba kõrvallauda. Pool tundi hiljem avastame sama seltskonna holandlaste väikesest lõbustuspargist. Kaks noormeest lasevad ennast 70 meetri kõrgusele lennutada, tüdruksõbrad pealt vaatamas.
Jaaniõhtu ei möödugi Palangaski päris märkamatult. Suurt pidu seal riigis nähtavasti ei peeta, aga jaanituli läidetakse mererannas siiski. Rahvale imetlemiseks ja pildistamiseks.
Ja miks labast päeva? Sest seda Palangas pidevalt ju kuuleb: labas ritas, laba diena, labas vakaras. Linna kõige huvitavama majagi varjab hiiglaslik mobiilifirma reklaam. Firma nimi? Labas. Hea.
Muu oluline Palanga kohta sai juba eelmisel aastal kirja pandud.
Pildialbumist ka midagi:




Kommentaare ei ole: