6.6.08

Palanga monoloog

Palangas on hea olla.
Enne sõitu mõtlesin pikalt, et kui see armas väike linnake on paarikümne aastaga muutunud kommertspõrguks (tõenäoline ju), hakkan lahinal nutma. Aga ei olnud ta sugugi. J. Brasanaviciuse tänav välja arvatud. Kunagi suurte puudega ääristatud varjuline puiestee lõõmab nüüd päikeses ja pakub turistile kümneid söögikohti ja muud hulluksajavat kulda ja karda. Või õieti Palanga puhul merevaiku. Palju merevaiku - ehtsat ja võltsi.
Vana aja mäletajale on ainult vihjed. Mahapõlenud tondiloss Vytautase nurgal, kus poisikesena mänguautomaate klõbistasin. Kunagise lemmiksöökla punastest tellistest seinad, mille vastu nüüd toetub must kastikino. Linna kallima restorani mahajäetud ahervare. Ja terassikohvik, kus ikka veel istuda saab. Ainult nüüd kuulub see pitsaketile, all on disko ning tümps lukustab kõrvad.
Aga kui jõuad Brasanaviciuse lõppu, muutub kõik. Seal on vana tuttav purskkaev ning väljakult algava igiammuse laudtee otsas pikk muul. Betoonist ja mitte puust nagu vanasti, aga mis siis. Ikka kalamehi täis. Lõputud düünid ja nende vahel looklevad laudteed. Ning ikka veel kõrgete puude varju jääv rannatee, mis on säilinud pea muutumatult. Isegi tänavakivid on endised. Rohkem lagunenud, muud midagi.
Rannateel jalutades tundsin reede lõunal äkki, et Palanga õhkkond on endine. Rahulik ja armas, täpselt nagu lapsepõlves.
Mõisapark koos vürst Tiškeviciuse merevaigulossiga pole ka põrmugi muutunud. Ikka kõnnid seal ja imetled neid tuhandeid erinevaid rohelisi toone.
Ah - võiksin jäädagi muljetama, aga kes ikka pikalt lugeda viitsib. Olid erilised päevad. Eriti kuna sain veeta nad ema ja isa seltsis - sealsamas, kus veetsin suure osa oma lapsepõlve suvedest.
Palangas suvitamist soovitan soojalt. Meeldiv õhkkond, odavam kui Eestis, leiab nii vana kui uut, linna mõned osad on väga stiilselt ajast maha jäänud. Lapsega suvenädala veetmiseks tõeline paradiis.
Siin ja siin mõni sõna ajaloost.


J.Basanavicius gatve vaiksel reede hommikul. Mõne tunni pärast oli siin juba rahvarohke.

Legendaarne Palanga muul

Palanga liivadüünidel on kilomeetreid laudteid.

Tiškeviciuse lossipargi luigetiik.

Tiškeviciuse loss

Merevaik koos mõne ämbliku ja sipelgaga.

Tagasiteel. Riias kümmekond aastat tagasi nullist üles ehitatud Mustpeade Vennaskonna hoone.

Kommentaare ei ole: