21.7.10

Ruandas tapeti roheline

Huvitav infokild jäi äsja silma, nimelt Ruandas tapeti kohaliku rohelise erakonna juhtpoliitik. Pole just igapäevane lugu. Esiteks pole rohelised pea kunagi võimulolijaile nii väga pinnuks silmas, et neid lausa füüsiliselt hävitama hakataks. Pigem ikka selline marginaalne jõud. Ja teiseks pole kuigi palju Aafrika rohelistest kuulda olnud. Arengumaades on ju ikka nii, et tegeletakse rohkem igapäevase toidu eest hoolitsemisega. Keskkonnateemade peale mõtlemine on ikka rikkama rahva lõbu, kel aega ja raha ülearu.
Aga nüüd siis äkki see mõrvatud Ruanda roheline Andre Kagwa Rwisereka. Sundis veidi tausta uurima. Tegelikult on siis sedaviisi, et Rwisereka oli lihtsalt opositsionäär, kes võimudega tülis. Nagu see tihti läheb, on tegemist Ruanda võimupartei endise liikmega. Ühel hetkel lükati ta miskipärast võimupirukast eemale. Ja muidugi asutas ta siis kohe uue partei ja hakkas demokraatiat nõudma. Miks ta rohelise nimetuse demokraatiaga ühes võttis, jääbki arusaamatuks. Kõik tema uue partei juhtivad poliitikud on nimelt kah vana võimuerakonna rahvas. Ruandas, nagu paljudes teisteski riikides ja organisatsioonides, ei sallita teisitimõtlejaid. Seepärast ilmselt Rwiserekal pea maha lõigatigi, sest taga kiusatud oli teda juba ammu.
Mõrva asjaolud on päris huvitavad. Rwisereka pidas Butares toreda nimega baari Sombreero Klubi. Mõrvaõhtul kohtunud ta seal kellegi Thomas Ntivuguruzwaga, joonud ja söönud, ajanud juttu. Kella ühe paiku öösel sõitis rohepoliitik kodu poole, sõber jäi klubisse ööbima. Koju Rwisereka ei jõudnud, hommikul leiti ta mahajäetud auto ja paar päeva hiljem mees ise. Lähedal põllu peal, peast ilma jäetuna. Sündmuskohal lebas suur lihunikunuga, aga verd oli vähevõitu. Arvatakse, et poliitik tapeti kusagil mujal. Ntivuguruzwa on nüüd politsei kahtluse all, aga mis tegelikult juhtus, jääb ilmselt igaveseks teadmata.
Miks ma seda kõike kirjutan? Lihtsalt üks põnev lugu rohelise poliitika karmist maailmast.

Kommentaare ei ole: