5.3.07

Kuhu nüüd, rohelised?

Eile õhtul Von Krahlis mõjus vist see pisut rusuvalt, et algul lootustandvamanagi tundunud valimistulemused õhtu jooksul nigelamaks muutusid. Kuigi oli ju teada, et eelhäältest ja e-häältest suurema toetuse saame. Igatahes suurt eufooriat polnud märgata, vaikset rahulolu küll. Paari nurisevat märkust kuulsin ka, aga see polnud valdav. Ja olgu veel eilse õhtu najal ära öeldud: suitsetamise keelamine avalikes ruumides ei tule päevagi liiga vara! Rohelised tossavad kahetsusvärrsel kombel samamoodi nagu teisedki.
Aga need tulemused on ju meil ikkagi suurepärased. Valimisreklaami teistega võrreldes ei eksisteerinud, kampaaniat tehti suuresti isiklikust entusiasmist. Muidugi - mingi professionaalne tugi oli meilgi. Ilma selleta polnuks küll üldsegi lootust.
Aga roheliste ideedel on ühiskonnas toetust: pea 40 tuhat häält on esimesel korral tubli tulemus. Ja ei jagunud neid hääli vaid Marek Strandbergile. Said teisedki päris korralikult ja see on kahtlemata erakonna kui terviku võit. Ning tulevikku vaadates ehk heagi, et superüllatust nagu Res Publica nelja aasta eest ei tehtud. Nüüd ei lähe me ehk ennast täis ega hakka liiga jõuliselt uskuma, et kõikvõimsad oleme.
Mis saab edasi? Erakonna ülesehitamine tuleks nüüd lõpule viia. Programm viimistleda, otsedemokraatia korralikult toimima panna ja muidugi Riigikogus tubli tööd teha. Eks valitsusse minna on kuue kohaga nadivõitu muidugi. Hääl jääb nõrgaks. Aga mis teha: asi seegi, et niigi suur protsent elanikkonnast majanduskasvu tingimustes oma pudrukausist pisut kaugemale vaatab. Naljakas on seejuures, kuidas ajakirjandus meist vägisi parempoolseid üritab teha. Sisuliselt pole meil reformi ja isamaa/res publicaga kuigi palju ühist. Ja viljakaid koalitsioonikõnelusi nende erakondadega ma ka kuigi hästi ette ei kujuta. Midagi peab ju meiegi programmist selleks ellu viidama.
Meile Jutikuga valmistas suurt rõõmu ka sotside tubli tulemus. On ju nemad tegelikult roheliste hingesugulased ning sõbrad. Õnneks me neilt hääli ära ei võtnud.
Aga nüüd? Tuleb edasi töötada.

Kommentaare ei ole: