27.5.07

The Europeani ajastu

Kunagi üheksakümnendate aastate algul lugesin suure huviga ajalehte The European. Oli brittide, täpsemalt magnaat Robert Maxwelli, väljaanne, mis püüdis maailmale läheneda Euroopa perspektiivist. Lisaks inglastele kirjutasid seal paljud intelligentsed mandrieurooplased ja aeg-ajalt peeti võimalikuks isegi siia ida poole kiigata. Sir Peter Ustinovi vaimukad kultuurikolumnid ning ajalehe veidravõitu aktiivsus Ameerika jalgpalli euroliiga propageerimisel on senini meeles. Kusagil 1993. aasta paiku European minu lugemislaualt kadus ja õige pea muutus möödanikuks ka ajaleht ise. Veel enne tõelist internetiajastut. Nõnda pole temast kahjuks ka netis suuremat säilinud.
Minu mõtted The Europeanile viis aga Raul Ruizi sõpruses linastuv "Klimt". Lääne-Euroopa riikide ühistöö, mis kahtlemata Euroopa ajalehele suurt rõõmu oleks valmistanud. On see ju järjekordne näide Euroopa kultuurilisest ühisosast. Võimest ühiselt ka ilma Ameerika rahadeta midagi päris suurejoonelist korda saata.
"Klimt" vaimustas mind eelkõige fantastiliste 20. sajandi alguse interjööridega. Ka kostüümid on selles filmis vaatamist väärt. Muidugi on kahju, et näitlejad, ka Klimti mängiv John Malkovich, ei saa seekord just väga palju oma võimeid näidata. Aga nad näevad elegantsed välja. Pagana elegantsed.

Kommentaare ei ole: