5.5.07

Taheti ehk kõige paremat, kuid läks nagu alati

Ulmefännina teeb mind kohe kurjaks asi, kus põhiidee lool on päris hea, aga stsenarist pole suutnud liha luudele ümber panna. Ma just tulin plazast ja filmiks oli Sunshine.
Idee on huvitav iseenesest.
Päike hakkab kustuma ja inimkond on saatnud teele missiooni koos vastava pommiga, mis niiöelda taaskäivitaks päikese ja lõpetaks Maale saabunud talve. See esimene missioon, nimega Ikarus, aga kadus jäljetult. Nii võttis inimkond kõik oma viimased ressursid kokku ja saatis teele Ikarus II. Filmis oli näha, kuidas pikal teekonnal Päike hakkab inimesi ka psüühiliselt mõjutama. See muutub vaikselt kinnisideeks. Kogu tegevus käib eesmärgiga, et jõuda Päikeseni. Ainuke nähtav asi taevas Päikese läheduse tõttu on ta ise. Kõikides arvutustes tuleb arvestada selle läheneva taevakehaga. Ainuke asi mida vaatlusruumist on võimalik jälgida on ka Päike.
Kuid pardaarvuti näitab seda 2% võimsusega ning lubas seda astronautidel maksimaalselt jälgida 3,1% võimsusega. Ja nii tekibki mõnel kinnisidee - näha Päikest oma silmaga...
Minu arust päris huvitav keskne idee. Aga miks on vaja see ära rikkuda sellega, et lasta üks ilma nahata ja armiline koll lahti, et see veel viimased ellujäänud ära koristaks. Hollywood nähtavasti ei oska lihtsalt teisti inimesi tappa.
Kui Ikarus II füüsik kohtub segasel viisil Ikarus I-lt nende laeva pääsenud esimese missiooni kapteniga, siis oleks ju kümneid viise, kuidas lihtsalt selle põlenud mehe juttu ja Päikese lähedalolekut saaks ära kasutada, et need inimesed lihtsalt ise ära pööraks ja destruktiivseks muutuks. Aga ei - ikka peab see koll laserskalpelliga ringi käima ja inimesi lõikuma...
Mõttetu on sellise asja peale ärrituda, kuid mul tekkis veel hulk küsimusi. Miks oli see üligeniaalne pardaarvuti nii lolliks kavandatud, et elementaarse turvaabinõuna ei teavitanud näiteks kasvõi kaptenit, et pardal pole 4 inimest, nagu arvati, vaid hoopis 5? Miks põles Ikarus II kui paberileht peale pommi eemaldamist Päikese käes ära - see kaitsekilp oleks pidanud ju garanteerima ka meeskonna kojujõudmise? Miks hetkedel, kus on vaja end kiiresti liigutada, uimerdasid sellisteks puhkudeks treenitud mehed ringi nagu jahmunud teismelised? Aga nagu juba korra öeldud, pole mõtet ärrituda. See oli vaid järjekordne film. Mitte kõige õnnestunum, kuid ka mitte kõige kehvem.

Kommentaare ei ole: