4.5.07

Hääled

Plaadimasinas käivad praegu ringi kolm vapustavat värsket kauamängivat. Kolm võimsat naishäält, kes ajavad vana hundi ulguma. Maria McKee ja Cowboy Junkies'i solist Margo Timmins on mu vanad armsad kaaslased üksildastest üheksakümnendatest. Oi, millise andumusega ma toona neid kahte kuulasin. Mõlemad tänagi tippvormis. Ja kolmandaks deep down deep Joan Armatrading. Aastal 2007 kehastunud tõeliseks Briti bluusimammaks.
Margo esitab oma venna Michaeli kirjutatud atmosfäärilisi kunstiteoseid, täpselt nagu juba viimased kakskümmend aastat. Michaeli laulud on muidugi muutunud. Kunagi kirjeldas ta uskumatu armastusväärsusega üksikuid pärastlõunaid pärast kallima lahkumist (kui teistsugune tundub nüüd tänav, kui sellel üksi pean kõndima). Täna vaatab ta justkui suremas vanainimesena möödunule tagasi (savijalgadel algus, kõik need vahejaamad, nüüd peagi rist, aga ikka me oleme segaduses). Või siis jälgib oma lapsi mängimas ja juurdleb, mis inimesed neist küll kasvada võiks. Aga nagu ikka, loob Michael oma lugusid Margole. Kas saab suuremat õearmastust olla, kui talle pool elu laule kirjutades?
Maria on teist sorti elukas. Kunagine teismeline rockiplika ja hilisem popstaarihakatis, kes siiski valmis õigel hetkel oma raja. Just siis kui meediamogul David Geffen paarkümmend aastat tagasi temast omaenda Madonnat püüdis vormida. Ei läinud läbi. Täna on Maria valmis juba nendelegi aastatele tagasi vaatama. Oma uusimal albumil toob ta meieni vaimustava uusversiooni kunagisest Feargal Sharkey pophitist "A Good Heart". Kui paljud üldse mäletavad, et selle hiti kirjutas Sharkey'le just Maria McKee? Nüüd näitab ta ette, kuidas seda laulma peab.
Ja kolmandaks Joan. Tema bluusimaailm on tõepoolest tema oma. Ise kirjutab laulud, ise produtseerib, ise laulab kõik laulud ja mängib kõigil instrumentidel (eranditult, välja arvatud trummid). Joan laulab mehe lõhnast ja tüdrukust, kes pärit linna valest osast. Pimedast poolest. Ja helgest tundest, mida võib ometi tekitada bluus. "Baby when you sing the blues - I'd take all my clothes off for you".

Kommentaare ei ole: