29.11.13

Pöff 2013: Olematu tänav

Veidi kergekaaluline, aga siiski nauditav Hiina põnevik. Püütakse veidi vaoshoitult viidata suurriigi nähtamatule küljele. Riigisaladuste kaitseloori taha varjuvale kummalisele osale ühiskonnast, millest tavaline inimene midagi teada ei tohi. Repressioonide näitamisel jääb film siiski vist põhjendatult poolele teele. Räigemat sorti piinamist ekraanil ei näidata ja inimene ikka päriselt ei kao (mis Hiinas vist üsna tavaline), pigem tehakse lihtsalt elu põrguks. Režissöör oli ise Tallinnas ja ütles, et tema filmi pole Hiinas veel näidatud ja ei tea, kas see õnnestub. Raske öelda.
Loo keskmes on ilmselt tüüpiline tänapäeva noormees. Mitte just eriti pühendunud töötegija, vanematega väga läbi ei saa, armastab arvutimänge ja sõpradega lollusi teha. Seadused pole vähemasti alati täitmiseks.
Ühel päeval kohatud noor naine jääb noormeest kummitama. Salaarmumises pole ju midagi kummalist. Aga seekord poisil veab: tal õnnestub naisega veel mitu korda kokku saada ja kohtamiselgi käia. Aga midagi on ilmselgelt valesti. Linnakaarte joonistavas firmas töötav peategelane ei leia üheltki kaardilt tänavat, kus naine töötab. Naiivsevõitu tegelasena ei ehmata see teda siiski eemale, ta käib hoopis korduvalt selles saladuslikus kohas luuramas. Naise poolt noormehe tööautosse unustatud mälupulgad annab ta naise bossile pikemalt mõtlemata tagasi. Aimamata, kui pingsalt teda juba jälgitakse ja millises ohus ta on...
Igal juhul oli see Hiina film eestlasele veidi mõistetavam kui eelmisel nädalal nähtud kummaline "Patu puudutus". Ja kuigi eriti lähedale me karakteritele ei pääse, saame vähemalt teada, et mida suurem ja vägevam riik, seda enam keeb näiliselt rahuliku ühiskonna eest varjul üks tulikuum pada. Kus peidavad end Hiina Snowdenid ja Assange'id? Kaua peame neid veel ootama?
http://2013.poff.ee/est/filmid/programmid.p/rahvusvaheline-voistlusprogramm-eurasia-1/olematu-tnav

Kommentaare ei ole: