18.11.13

Pöff 2013: Tänav Palermos

Väga omapärane film. Paigutus "Vitamiinilaksu" programmi pole päris arusaadav, sest kui see on komöödia, siis on ta väga väga väga traagiline komöödia.
Põhimõtteliselt väike pilguheit lõuna-Itaalia ellu nagu seda klišeelikult ikka kujutatud. Tohutu hulk lapsi ringi lippamas, räuskavad, kõiketeadvad mehed, kõigi koduste töödega üksi hakkama saavad naised. Filmi keskne teema on kangekaelsus, võimalik, et veidi naisõiguslikus võtmes. Ülikitsal Palermo tänaval kohtuvad kaks autot - ühe roolis sellest linnast pärit ääretult vihases tujus naine, teist juhtimas kohalik vana naine, kes sõltub oma surnud tütre perekonna armust. Kumbki järele ei anna ega ole nõus eest ära tagurdama. On ju tegemist kahesuunalise tänavaga, millel ometi ka kaks pisikest Fiati teineteisest mööda ei mahu.
Sisuliselt on vastamisi kaks erinevat kultuuri: lesbipaar ja traditsiooniline suur Itaalia perekond. Perekond, kes pealegi elab samal tänaval ja omab kogukonna täit toetust. Jääb mulje, et vana naine on vaid oma võimuka väimehe mängukann. Aga see on näiline mulje. Tegelikult on kõik ümbritsev taustamüra kahe tohutu egoga naise omavahelises lahingus. Lahingus, milles ei saa tegelikult olla võitjat.
Tänav Palermos on pilguheit inimloomuse tumedale poolele. Sinna, kuhu pole asja humaansusel ega kokkulepetel. Võitlust elu ja surma peale võib ette tulla igal sammul.
http://2013.poff.ee/est/filmid/programmid.p/poffi-vitamiinilaks-1/tnav-palermos

Kommentaare ei ole: