27.11.14

PÖFF 2014: Ahvatlev, lärmakas, tüütu New York

New Yorgis elavate immigrantidest naiste lugudel põhinev "Ahvatlus" on film, mis minu seekordses programmis olevaist kõige tõenäolisemalt mingi auhinna võidab. Režissöör, operaator ja üks peaosatäitjatest on Tallinnas ise kohal ja väga võimalik, et see ongi ülepea esimene festival, kus seda filmi näidatakse.
Minu jaoks ometi pisuke pettumus. Lood on iseenesest päris huvitavad - üks sisserändaja on ju koguni Eestist, teised Prantsusmaalt, Hiinast ja Mehhikost. Igaühel oma lugu, omad põhjused, miks nad suurlinnas hakkama püüavad saada. Aga pildikeelelt on film kuidagi ülemäära pretensioonikas. Õnnetult, st tulemusteta lõppenud Occupy Wall Street liikumine, mille keskel 2011. aastal ringi liigutakse, haakub naiste elusaatusega ainult osaliselt. Seda kasutataksegi tihtipeale lärmaka taustana, mis lugude jälgimist isegi häirima hakkab. Mustvalgena, varjude ja valgustusega mängides mõjub teos külmalt ja kalgilt, raske on leida endale sobivat ligipääsu. Elamusest polgie juttu, pigem küsid kogu aeg endalt, miks see stseen nüüd just niimoodi on lahendatud.
Tõenäoliselt on viga minus. Üldse ei imesta kui kriitikud just pretensioonikat pildikeelt eriliselt esile tõstavad. Eks inimesed otsivad ja leiavad filmidest erinevaid asju.
http://2014.poff.ee/est/filmid/programmid-1.p/pohja-ameerika-konkurss/ahvatlus

Kommentaare ei ole: