20.11.14

PÖFF 2014: Iisraeli spioon

Kummaline dokk islamiliikumise Hamas juhi pojast, kes hakkab seletematul kombel tööle Iisraeli heaks. Tundub täiesti ebatõenäoline, nii et pidin kontrollima, kas ikka põhineb tõestisündinud lool või on väljamõeldis.
Arvestades seda, milliseid auhindu film on võitnud, peab lool siiski tõepõhi all olema. Lugu jutustavad kahepeale Hamasi reetnud Mosab ja temale Iisraeli luure poolt määratud järelevaataja. Õigupoolest siis neid kehastavad näitlejad. Näeme aastaid kestnud mõttetut vägivalda Palestiina Gazas ja Läänerannal ning sellega seotud Mosabi reeturiabi Iisraelile, mis lõppkokkuvõttes tundub võrdlemisi tähtsusetu. Mees üritab kõige muu kõrval rahu sobitada ja oma isale mõistust pähe panna, lõpetab aga mõlema poole poolt hüljatuna USA-s. Jääb vaid tema endine järelevaataja ja ainus sõber.
Ülesehituselt paistis see film mulle olulisel määral siiski Iisraeli propagandana - seal puudub igasugune kriitika juudiriigi tegevuse kohta Palestiinas, mis viimastel aastatel muutunud täpselt sama kompromissitult julmaks ja sõjakaks kui Hamasi vägivald, mida Mosab (või siis pigem teda kehastav nägus näitleja) filmis pisarsilmil taunib.
Nutikalt tehtud dokumentaalvormis põnevik, aga jätab veidi halva maitse suhu.
http://2014.poff.ee/est/filmid/programmid-1.p/doc-poff/roheline-prints

Kommentaare ei ole: