9.10.09

Kaugelt liiga vara

Barack Obama on saanud Nobeli rahupreemia, antakse täna teada. Põhjendus: mees on teinud enneolematuid jõupingutusi, et tugevdada rahvusvahelist diplomaatiat ja koostööd rahvaste vahel.
No seda nüüd muidugi, et olin eelmisel aastal ja olen praegugi Obama suur toetaja ja kaasaelaja, aga kas 10 kuud presidendiametis ikka väärib Nobeli rahupreemiat? Minu meelest oleks mõttekas ikka kõigepealt saavutused ära oodata, mitte auhinda avansina kätte jagada. Guantanamo vangilaager on endiselt avatud, Iraagi ja Afganistani konfliktid jätkuvad, Iraani tuumaohule pole lahendust, Iisraelist ning palestiinlastest pole mõtet rääkidagi. No ja nii edasi kuni ohtlikult kõikuva Venemaani välja.
Obama oleks pidanud rahupreemia kõigepealt presidendiametis välja teenima. Kui mees juba täna säärast au väärt, siis mida ta järgmised kolm (või loodetavalt seitse) aastat tegema hakkab. Mis siis kui mõnes maailma nurgas tänu tema pingutustele tõesõna ühel päeval rahu peaks saabuma? Korduspreemiat samale mehele ju ei anta.

1 kommentaar:

Oop ütles ...

Saab kyll kaks preemiat anda. John Bardeen sai fyysikapreemiad 1956 ja 1972.