5.11.08

Võit

Öö oli rahutu. Poole nelja paiku mõtlesin, kas tõusen üles ja lähen vaatan seisu, aga sundisin end edasi magama. 6.02 telekat avades vaatas kohe loodetu vastu: Barack Obama elected president. Huh! Lõpuks ometi.
Tunnike hiljem Obama kõnet kuulates tulid pisarad silma. Mitte, et ma poliitikute kõnedest suuremat peaksin. Tänapäeva infotulvas surfates muutud paratamatult küüniliseks selle mesimagusa sõnumi suhtes. Eriti kui oled saanud poliitikuid ja poliitikat siin Eestis veidi kõrvalt jälgida kah. Ainus eesmärk on meeldida. Isegi kui inimeses endas midagi meeldivat pole. Tihtipeale polegi.
Aga ikkagi - täna ei saa ma hetke ajaloolisusest üle ega ümber. Obama võit on sümboolne nii mitmes mõttes. Noorte pärast, kes nii metsiku ülekaaluga just teda valisid. Afroameeriklaste pärast, kes temasarnast olid nii kaua oodanud. Maailma pärast, mis ootas USA-le teistsugust juhti. Minu jaoks isiklikult ka selle planeedi kui meie kõigi elukeskkonna pärast. Ta poleks uut Bushi enam välja suutnud kannatada, vaeseke.
Obama võit on erakordne ka demokraatidele. Viimase 60 aasta jooksul on demokraadid nii võimsa mandaadi saanud USA-s vaid üheainsa korra. Nad paistavad võitvat isegi mõnes tulipunases osariigis.
Ühtlasi annab tänane päev viimase hävitava hinnangu GW Bushi valitsusajale. Bush suutis sajandivahetuse vabariiklaste hiilgava esiletõusu totaalselt maha mängida. Täpselt nagu üks teine president kolmkümmend aastat tagasi hävitas oma partei lootused.
Obamaga seoses lähevadki minu mõtted kõigepealt Jimmy Carterile. Just Carter, mitte Clinton või Kennedy, omas ainsa demokraadina pärast Teist Maailmasõda samasugust laiapõhjalist toetust nagu Obama praegu. Ja mängis oma võimalused Valges Majas nii põhjalikult maha, et liberaalne Ameerika toibus Reagani antud vastulöögist tänase päevani.
Kahtlemata: Obamaga võib samamoodi minna. Ta pannakse proovile. Tedagi ootavad teadmata lõpuga lahingud märksa konservatiivsemate senaatoritega tema enda erakonnast. Rääkimata parempoolsetest, kes nüüd koonduvad tugevamini kui kunagi varem. Maailmale peab Obama kõigepealt oma tõelist palet näitama. Jah.
Aga ikkagi - lubage võtan hetke, et tänast päeva nautida.

Kommentaare ei ole: