21.3.10

Turovski

Eilehommikune Turovski ekskursioon loomaaias sai üllatavalt väikese tähelepanu osaliseks tallinlaste poolt. Kas tundus ilm liiga kõle või hoopis 9.32 liialt varajane aeg kallil laupäeva hommikul end voodist üles ajada, aga kokku oli meid seal vast 30-40. Mina arvasin, et tuleb topelt niipalju.
Üllatavalt palju loomi ja linde oli aga toimetamas eile hommikul. Ja no Turovski jutt sinna juurde on oli nagu alati ekstraklass. Igasugu huvitavate infokildudega, nagu näiteks:
• Lumekakkude populatsioon on ohus peale Potteri filme. Lastele tundub lihtsalt filmis nähtud lumekakk nii sümpaatne ning vanemad kingivadki neid. Topistena. Päris lumekakk nõuaks 600-700 grammi toorest liha päevas ja nii 50 aastat järjest.
• Ilvesed ei hüppa kunagi puu otsast ründamiseks selga. Sealt kõrgelt on lihtsalt hea vaade. Kui ilves selga hüppab, siis vaid nö vaheastmeks, enne maha hüppamist. Üks jahimees olevat pajatanud, kuidas tema tõmbas nii kanget mahorkat, et isegi ilves peale selgahüppamist jalga lasi. Et mahorka olevat ta elu päästnud!
• Ilveste seas olevat palju rohkem nakkushaigusi (võrreldes vist siis teiste kaslastega), kuna nad võtavad väga sõbralikult liigikaaslasi oma seltskonda vastu.
• Animal planeti staaride sugulased surikaadid olid tavapäraselt sümpaatsed. Ja väga intelligentsed. Olevat neil siis puuris olnud alguses 1 emane ja 2 isast. Ema olevat paar kuud asja jälginud ja peas just kui pereplaneerimisega tegelenud. Otsustas, et u 15 oleks hea arv. Sai kähku järjest 3 pesakonda ja see arv sai täis. Rohkem peale seda ta poegi pole saanud. Arv on ju paras nüüd!
• Leeguan on väga tore koduloom, kes naudib peremehe lähedust. Üks Tallinnas elavatest leeguanidest armastab väga autosõitu ning just sedasi, et tema esimesed käpad on roolil. Kui juht peab äkilisemaid liigutusi tegema, siis võtab ta enda käpad ära delikaatselt ning asetab need siis situatsiooni rahunedes uuesti roolirattale.
• Tamaraiinid on pisikesed armsad ahvikesed, kellel on keerukas sotsiaalne struktuur. Igal emasel on 2 isast. Üks kellega ta tegelikult ovulatsiooni ajal paaritub ning kes on kõigi poegade isa. Turovski sõnade kohaselt isaduse professor. Teine alles õpib kunsti. Ja on „magistrant“. Kui emane sünnitama hakkab, siis hakkab professor oskuslikult ta selga masseerima ja teine õpib kõrvalt, kuidas. Ühel hetkel annab emane märku ja professor asub tema selja taha ning paneb oma esikäpad tema kaenla alt läbi ja hakkab nendega kõhul 8 kujulisi liigutusi tegema. Magistrant võtab aga allpool vastsündinuid vastu, neid puhtaks lakkudes ja masseerides.

Kommentaare ei ole: