4.2.10

Karm maailm (autoriõigused)

Men at Worki "Down Under" on üks viimase kolmekümne aasta suuremaid raadiohitte. Austraalia vapirokk on ta niikuinii, aga mitte üksnes seda. Mäletan, et vanasse (ja mitte sugugi heasse) Eesti NSV-sse jõudis see laul kohe aastal 1983 ning TE armsa soovisaate kaudu ulatus peagi meie kooliraadiosse, rääkimata diskodest ja igaühe kodustest makilintidest. Mmm Smena!
Nüüd kõik need aastad hiljem selgub, et selle peakolusse taotud laulu flöödimeloodia rikub proua Marion Sinclairi vääramatuid autoriõigusi loole "Kookaburra Sits in the Old Gum Tree". Proua ise on küll ammuilma surnud, aga tema õigused elavad veel kaua. Täpsemalt aastani 2058. Nii mineviku- kui tulevikumiljonid vahetavad niisiis omanikku ja Down Under ei kõla enam kunagi nii nagu varem.
Autoriõigustega ei mängita. Nõnda öelnud, lisan ilmselt täiesti illegaalse YouTube'i lingi Men At Work'i hirmuäratavalt koledale originaalvideole:

1 kommentaar:

Oop ütles ...

Kõige koledamad olid kinnisvarasildi man seisva onu vuntsid. Taeva päralt loodan ma, et need olid butafoorilised (ning pärandati hiljem Borat Sagdijevile).

Hämmastav, aga ma isegi teadsin seda lugu, ehkki bändi nime peale ei helisenud ykski kelluke. Järjekordne näide selle kohta, et kultuurist ei taipa ma ka pärast aastatepikkust harimist midagi.