20.2.08

King Kongi jälgedel

Aina harvemini tuleb minuga ette, et mõni telerist tulev lugu suudab endasse haarata. Kõike on juba justkui kuuldud ja nähtud, olen vähehaaval muutunud sellel lõputu info ajastul tuimaks nagu puutüvi. Innutuks informatsiooni suurkulutajaks.
Aeg-ajalt tuleb ette erandeid. Näiteks täna Animal Planetist nähtud BBC loodusfilm mõjus pea jumalikult. Kaameramees Gavin Thurston rändas koos kaaslastega kaks aastat Kongo vihmametsades, püüdes filmile tabada suure ja kurja tasandikugorilla eluviisi. King Kongi eeskuju oma. Ta avastas inimesele seni tundmatuks jäänud maailma, mis on kõike muud kui jõhker või kuri. Leidis Kongo puutumatutest vihmametsadest loomade oaasid, kus loodus veel inimkäte ulatusest väljas harmooniliselt toimib. Kas pole imeline, et sellel lootusetult rikutud maamunal veel midagi sellist eksisteerib?
Kes teab, mis on Kongos muutunud pärast selle filmi valmimist aastal 2002. Aga BBC loodusdokumentaalid pakuvad aeg-ajalt maagilise tunni. Mäletan seda juba lapsepõlve Soome TV laupäevaõhtutest. Ja täna avastasin taas.
Tasandikugorilladest veidi lähemalt.

Kommentaare ei ole: