3.12.09

Pöffilood 6: Põranda all mängib muusika

Paratamatult tekkis ka sel aastal peas küsimus, miks see Pöff mulle ikka nõnda oluline tundub. Tavaliselt ma ju käin üpris harva väljas. Põnevat toimub, aga jõudu osaleda vähe.
Pöffinädal on teistmoodi. Kõigepealt see asi, et kodus filmide vaatamiseks napib keskendumisvõimet. Vahest harva jah võtad ennast käsile ja on hirmus tore. Aga enamasti ei kuku välja. Nõud vajavad pesemist, põld arvutis harimist (Farmville!) või tuleb kusagilt jalgpalli. Filmile suudan vaid kinos pühenduda. Ja kui neid häid filme äkki nõndaviisi pakutakse, ei suuda lihtsalt loobuda.
Ja teiseks vajab maailm tajumist. Häid ja huvitavaid inimesi elab igal mandril ja igas riigis ning Pöff on parim viis selle enda jaoks uuesti avastamiseks. Siin Eesti konnatiigis eksisteerides vajad teistsuguseid elamusi nagu õhku.
Aga eilsetest filmidest. Beneluxi riikides valminud "Altiplano" on karm kunstiline pilt Peruu mägedes elavate indiaanlaste aeglasest hääbumisest maapõue röövivate ja vett elavhõbedaga mürgitavate kaevurite haardes. Lootus, usk ja surm. Hulganisti sümbolistikat ja kauneid loodusvaateid. Ning pagana asjalik sõnum. Meeldis üht peaosa mänginud indiaanitüdruku võrratu mäng. Veidi vähem jaksasin jälgida pikki mõtlikke kaadreid ja nendega seotud kujundite mängu. Aga kokkuvõttes saab sellest filmist tugeva ja meeldejääva elamuse.
Iraanis illegaalselt valminud "Keegi ei tea Pärsia kassidest" kujutab sealset maa-alust muusikaelu. Noori bände paistab leiduvat pea igast Teherani nurgast. Paraku on noorte vabameelsus teravas vastuolus islamiseadustega, mis rangelt Iraanis elu ohjavad. Nõnda valmis seegi film saladuskatte all ja rokkmuusikat mängitakse Iraani paksude müüride ja tihkelt suletud kardinate taga. Eestlasele selline võimude poolt pealesurutud elustiil ju võõras pole.
Film on sümpaatne, muusika mõnus ja noored amatöörnäitlejad (kes tegelikult hoopis oma võimalust otsivad muusikud) saavad kenasti hakkama. Nagu selgub, on filmi rezhissöör ja ka peaosatäitjad olnud hiljem sunnitud Iraanist lahkuma. Noored muusikuhakatised Negar ja Ashkan tegutsevad täna hoopis Inglismaal. Link nende maispeisile.

Kommentaare ei ole: