3.12.09

Pöffimürglist

Panen siia seni nähtud 10 seansi muljed kirja. Ei teagi miks, endal nagu tunne, et mingi märk maas. Pole küll varasemaid üle lugemas käinud. Aga statistika mõttes oma pöffi-käitumist jälgida.
***
K

Altiplano
Programm: VÕISTLUSPROGRAMM EURASIA
Riik: Belgia, Saksamaa, Austria
Aasta: 2009
Kestvus: 110
Keel: hispaania, ketšua, inglise, prantsuse, farsi

Rahuliku tempoga kulgev lugu (vist) Peruu indiaanlastest ning sellest, kuidas lähedalasuvast kaevandusest nendeni kanduv elavhõbe inimesi ja elu mürgitab. Huvitav oli see, et alguses tundsin – see film ei haara mind kaasa. See on liiga aeglane ja vaatajale vähe infot jagav. Vaata nagu maali ja imetle kompositsiooni. Tegelikult imeb see ootamatult sind enda sisse nii et sa ei saa arugi. Äkki lihtsalt jookseb pisar üle põse selle kole kurva loo pärast. Kaks naist jääb nii tobedatel asjaoludel oma armsamast ilma.
Ette võiks heita operaatoritööd – nii maalilises kohas filmiti kuid väga vähe osati seda avarust vaatajani tuua. Ma saan aru, et inimesed olid selle loo keskpaigas aga loodus andis sellele olulise tausta.

Keegi ei tea midagi Pärsia kassidest
Programm: VÕISTLUSPROGRAMM EURASIA
Riik: Iraan
Aasta: 2009
Kestvus: 106
Keel: pärsia

Suhteliselt amatöörlik paari nädalaga tehtud põrandaalune film põrandaalustest muusikutest Iraanis.
Palju andis juurde, et nii enne kui pärast rääkis filmi režissöör tausta ja tegelikkust juurde. Natuke võõristust tekitas see, et ta pidas vajalikuks rääkida koledast totalitaarsest režiimist Iraanis nagu me oleks mingid suvalised Lääne-Euroopa heaoluühiskonna kasvandikud. Vaatasin saalis ringi ja minu arust oli meie keskmine vanus 30 ja ehk peale seda. Meie jaoks on kõik see tsensuur, viisakeelud, „valedele” põhimõtetele vastava loomingu pärast vanglasse heitmine ju vadi 20 aasta tagune minevik. Me teame seda, see pole meie jaoks võõras. Aga tegelikult ma saan ju aru, et ta tahtis väga innukalt rääkida oma kogemusest, kuidas ta ise enam kodumaale tagasi ei saa minna selle filmi pärast ja lootusest, et paari aasta perspektiivis on ka Iraanis võimul uus valitsus, mis kõike muudab.
See film pani mind mõtlema ka hiljutisele kogemusele, kus meeskonnakoolitusel tuli koos grupi töökaaslastega teha 5 tunniga 5-6 min film. Otsast peale, alates stsenaariumist, rollidest, kostüümide ja grimmi väljamõtlemisest kuni võttekohtade jms välja. Ja kuidas meile räägiti, et mõelge, kuidas vaataja tajub seda teie filmi pandud ideed – ta ei tea kogu seda tausta, mida te siin „tagatoas” räägite.
Minuni ei jõudnud lihtsalt nende kõigi põrandaaluste muusikute tohutu armastus muusika vastu, mis pani neid oma elu ja tervisega riskima.

T

Rokenrolli kuldaeg
Programm: PÕHJA-AMEERIKA INDIE-FILMIDE KONKURSS
Riik: USA
Aasta: 2009
Kestvus: 96
Keel: inglise

Väga mõnus elamus – tore lugu ühest bändist ja kuidas muusikat tehakse, kakeldakse, armastatakse, tehakse täiuslikku koostööd ja surmani vihatakse. Võib-olla ehk tõesti tsipake naiivsevõitu (mitte, et see positiivselt oleks lõppenud), aga mulle tõesti meeldis. Seda hoogu ja tahtmist muusikat teha oli õhkus ekraanilt!
Tabasin end küll pidevalt mõtlemas, et kas see staaritsevat bändi juhtfiguuri mängiv ilueedi ikka on hetero. Mitte, et see oluline oleks. Aga mõte läks pidevalt sinnapoole. Pole sellest töö-pöff-uni-möllus olnud aega guugeldada.
Palju andis juurde jälle filmitegijate kohalolek ja peale filmi küsimustele vastamine. Kujutasin ette, et kuidas neid oli hoiatatud vaiksete ja endasse tõmbunud eestlaste eest – teate, ärge arvake, et kui mitte ühtegi küsimust saalist ei tule, et siis midagi halvasti on, nad ongi lihtsalt sellised… Aga tegelikkuses tuli küsimusi robinal ja oleks vist enamgi tulnud, kui järgmine seanss poleks selga jooksnud.

E

Doktor Parnassiuse imaginaarium
Programm: PANORAAM
Riik: Suurbritannia, Kanada, Prantsusmaa
Aasta: 2009
Kestvus: 122
Keel: inglise

Uskumatult tore fantaasiafilm hulga heade näitlejatega. Nii nimekamate kui veel vähetuntutega. Soovitan soojalt! Igale ühele ehk ei meeldiks, kuid tore muinasjutt ja tänane reaalne maailm oli toredasti ära miksitud.
Ei tea, kas loo väljamõtlejal on olnud mõni isiklik halb kogemus hasartmängusõltuvusega. See on hea näide sellest, kuidas miks selline sõltuvus või nii elu, tervise, armastuse, vara kui ka kõige kallima inimese maksta. Tabasin end mõtlemast, et saan aru, miks kristlased mängukirele viltu vaatavad.
Huvitava lahenduse oli režissöör (või keegi) mõelnud Heath Ledgeri mängitavale tegelaskujule. Ta ju suri poole filmimise pealt. Unelmatemaailmas on tal, igavesel valelikul, teine nägu, st seal mängivad teda Johnny Depp, Jude Law ja Colin Farrell. Nauditav!


P

Mehed, kes jõllitavad kitsesid
Programm: PÖFFI VITAMIINILAKS
Riik: USA, Suurbritannia
Aasta: 2009
Kestvus: 90
Keel: inglise

Viimastel aastatel on igal PÖFFil olnud ka alati mõni Clooney film. Natuke veider, kui sellele mõelda – peaks ju olema rohkem indie-filmide festival ja Clooney meenub enam just suurte stuudiote vändatud linateostest. Aga ma saan aru, miks Georg on valinud need filmid ja need rollid – see on mõnus vaheldus tema standardsele mainstream-filmi rollile.
See film naeruvääristas kogu terrorismivastasesõja paatost. Tuntud ja häid näitelejaid mängis lausa mitu. Filmi põhiliin (et on olemas eriüksus, kelle on üleloomulikud võimed) ajas mitu korda segadusse. Kord tundus, et Clooney ajab täielikku jama ja pole tal mingeid võimeid ja teine kord ta justkui saatis midagi korda oma võimetega… Täitsa võis vaadata.

Kuu
Programm: VÕISTLUSPROGRAMM EURASIA
Riik: Suurbritannia
Aasta: 2008
Kestvus: 97
Keel: inglise

Uhkelt tutvustati alguses, et vat nii ulmekat pole programmis olnud. Mina jäin rahule – täitsa aus ulmekas oli. Teemaks küll ka varem käsitlemist leidnud kloonimine ja kloonide õigused (mida ma hiljuti just vaatasingi sel teemal – Saar?).
Sam Rockwelli tahaks varsti jälle näha. Ja nähtavasti ongi vanasse kägar-mügarkinno tulemas midagi lähiajal.
Suurelt silma kargavaid loogikaapsakaid filmis ka polnud, mis muidu ulmekate puhul nii tavaline on. Panin hindeks viie!

Ühistransport
Programm: PÖFFI VITAMIINILAKS
Riik: Prantsusmaa, Senegal
Aasta: 2009
Kestvus: 48
Keel: prantsuse, volofi

Kõige nõrgem seni nähtud filmidest. Polnud minu jaoks ei näitlejad, keskkond ega lugu huvitavad või piisavalt omapärased. Kui nemad saavad muusikalis mängida, siis saaks mina kah…

L

Kahe maailma vahel
Programm: VÕISTLUSPROGRAMM EURASIA
Riik: Sri Lanka
Aasta: 2009
Kestvus: 80
Keel: sinhala

Suhteliselt segase kuluga film. Ma väga aru ei saanud, mis siis selle põhipoint oli nüüd..

Võib valjuks minna
Programm: DOC@POFF
Riik: USA
Aasta: 2008
Kestvus: 97
Keel: inglise

Väga-väga mõjuv film. Võib-olla ka seetõttu, et läksin väga madalate ootustega seda vaatama, pisukese kartusega isegi, et äkki on igav minu jaoks. Mis sest, et loo keskmes olnud kolmest muusikust olen ise 1 isegi oma silmaga laval näinud, ega need nimed ikka mulle midagi suurt ütle.
Aga kogu see power, millega need mehed musitseerivad… see lihtsalt tõmbas ka minusuguse muusikavõhiku kaasa! Ja kinnitas suurt soovi kunagi kitarriõpingute kallale asuda. Mitte küll elektrilist kitarri, piisaks akustilisest.
Mul tekkis soov ennast nende meeste loominguga kurssi viia ja siis uuesti seda filmi vaadata. Kindlasti oskaks hoopis teisi nüansse tähele panna.
Kumu saalis ringi vaadates tuli mulle pähe mõte (mis on ka järgnevate seanssidega kinnitust leidnud), et küll on vastutustundlik rahvas PÖFFil koos. Kõik on terved – mitte ükski rögisev, tatistav, aevastav, köhiv filmihuviline pole siiani silma jäänud.

R

Ericut otsides
Programm: 13 VALITUD TEOST
Riik: Suurbritannia, Itaalia, Saksamaa, Hispaania, Austria
Aasta: 2009
Kestvus: 116
Keel: inglise

Südamlik film „tavalisest” mehest, keda sõbrad üritavad mustast masendusest välja tuua. Ja hiljem abistavad keerulise situatsiooni lahendamisel, millesse ta sattus tänu oma kasupojale.
Ma siin vist ootasin tsipake enamat. Et kuidas tavaline inimene oma piire ületab ja teeb midagi ootamatut… Kuigi seda natuke oli ju ka selles filmis. Aga miski säde jäi puudu, see, mis paneks ka nädalate pärast seda filmi meenutama.

Kommentaare ei ole: