30.11.10

Pöffindus 7: Desh Mera

India koomiline satiir "Peepli Live" käsitleb farmerite enesetappe. Jah, ka sellise asja üle saab nalja visata ja seekord päris oskuslikult. Indias laenuorjusesse surutud vaesed põllumehed teevad igal aastal hulgaliselt enesetappe ja seda väidetavalt lootuses, et riik või osariik perekonnale iga surma eest heldelt tasub. Mis paistab ju selle üle mõeldes kaunis ebatõenäoline. Kuid kirjaoskuseta inimese jaoks on suust suhu leviv kõmu sama hea kui fakt.
Vaese farmeri lootusetut olukorda kasutavad ära kõikvõimalikud poliitikud ja ajakirjanikud, ajades vaese mehe lõpuks kodust välja. Hiiglasliku riigi tohutud vastuolud toob Peepli Live halastamatult välja. Linnavurledest telerahvas elab võrreldes lihtsa maainimesega teisel planeedil. Ja igasugused klannijuhid ja muud eri tasandi poliitilised liidrid hoolivad tavainimesest sama vähe kui kärbsest. Eriti kuna teatavasti on valimised tulemas. Nagu alati.
Vaesel farmeril on omavahelist lõputut võimuvõitlust pidavad naine ja ema ja mehest veidi nutikam vend, kes oskuslikult tema tunnetega manipuleerib. Teade enesetapuplaanist muudab mehe ootamatuks meediakangelaseks. Aga nagu selliste tegelastega ikka, ei hooli avalikkus temast tegelikult. Inimene pole oluline, üksnes sümbolil on teatud väärtus.
Film on värviline, reibas ja imetoreda muusikaga, mida esitab kohalik bänd Indian Ocean.

Kommentaare ei ole: