1.11.10

Aulis Virtanen ja Arne Hegefors

Kirjutasin Facebooki esimese osa allolevast jutust, aga siis tuli tahtmine pikemalt nostalgiliselt ohata.

***

Ilus jalgpallimäng eile: Newcastle vs Sunderland. Väravaid ja puha. Aga mõlemad meeskonnad triibulistes särkides mustade pükstega. Vahi mis vahid, ikka ei suuda eristada. Mustvalge teleriga olnuks õudus täielik. Ma ei tea, mida Aulis Virtanen oleks suutnud lohutuseks öelda.
Aulis Virtanen - legendaarne Inglise jalgpalli kommentaator, kellega koos üles kasvasin. Armastas mängu algul alati seletada, kuidas mustvalgete telerite omanikud meeskondade vahel vahet suudavad teha.
Need Inglise jalgpalli laupäevaõhtupoolikud olid pikki aastaid minu nädala parim aeg. Soomlased näitasid neid ülekandeid harva - ehk vaid 10-12 mängu hooajas. Seda enam ma novembrit ja nende mängude algust ootasin. Tihti polnud mul meeskondade tabeliseisust aimugi - N. Eestisse ju selline info ei jõudnud.
Virtase mustvalge teleri kommentaar oli igati ajakohane. Sest kui üks meeskond oli siniste särkidega ja teine punastega, siis mustvalgel ekraanil olid nad eristamatud. Aga mõnikord sai siis sokkide erineva värvi abil vahet teha. Või siis pükste.
Tihtilugu tuli ette ka seda, et ühendust Inglismaaga ei õnnestunud kuidagi saada. Oh siis seda ärritust ja rõõmu kui kahekümnendast minutist ülekanne siiski alata võis. Või siis oli mäng kurja ilma tõttu hoopiski edasi lükatud ja tuli mingi teisega asendada. Tegelikult oli selline ettearvamatus tore. Mina armastasin Inglise jalgpalli toona sedavõrd, et polnud vahet, mis meeskond parajasti mängis.
Aulis läks kusagil kaheksakümnendatel pensionile ja tema asemel kommenteeris enamasti Hannu-Pekka Hänninen. Ja päris kaheksakümnendate lõpul hakkas ütlemata kehva pildiga paistma rootslaste TV4. Ja nemad näitasid laupäeviti Inglise jalgpalli veidi tihedamini kui soomlased. Nii vaatasin siis Arne Hegeforsi juhitud "Tipsexstra" saadet ja õppisin sedamoodi rootsi keelest aru saama.
Kuldsed laupäevad. Silme ette tulevad ema köögist toodud võileivahunnikud ja värskelt valminud kirju koer. Kivimäe saunast ostetud limonaadidest ja pepsidest rääkimata. Ning jalgpallile järgnes sujuvalt loodusfilm ja Inglise krimka ja uudised ja loto ja Saksa krimka ja film. Kord nädalas vestern, muidu mõni põnevik. Laupäeva õhtupoolik: parim aeg nädalast.

1 kommentaar:

Oop ütles ...

Misasi on "alatiavõis"?